Sådan udnytter du elbilens rækkevidde i kulden

 Parkeret bil oplader batteriet.

Vinterhalvåret er en tid, som for mange elbilejere er forbundet med rækkeviddeangst. Kulden kan i mange tilfælde være elbilens værste fjende, men ved at træffe nogle enkle foranstaltninger og planlægge, kan oplevelsen med elbilen på vintervejene blive meget bedre.

Det sker der med elbilen i lave temperaturer

Selv om elbilteknologien er nået langt, og elbilerne får stadig bedre rækkevidde, påvirker graderne på termometeret dog stadig, hvor god den faktisk er. Når graderne begynder at krybe mod nul og minustal, vil mange elbilejere mærke, at rækkevidden bliver kortere, men også at opladningstiden bliver længere.

Kulden påvirker et batteri ved, at battericellernes reaktioner bliver trægere, hvilket medfører, at en del af batterikapaciteten går tabt. Elbilens batteri og rækkevidden reduceres derfor, når der er kuldegrader. Alt efter, hvor kolde temperaturer det drejer sig om, kan man forvente, at elbilens rækkevidde kan reduceres helt ned til 50 % om vinteren.

Sørg for at oplade batteriet, når det er varmt

Ved høje kuldegrader er det smart at oplade bilbatteriet, når det er driftsvarmt. Dvs., at når du lige har kørt i bilen i et stykke tid, er batteriet driftsvarmt. Batteriet oplades derfor straks, hvis du sætter det i opladeren, så snart du er fremme ved dit mål.

Hvis du ikke har opladningsmuligheder der, hvor du parkerer bilen, anbefaler vi at sørge for at oplade batteriet på en ladestation så tæt på som muligt. Fordi du allerede er ude at køre, er batteriet driftsvarmt og vil hurtigt blive opladet. Hvis du venter med at oplade til næste gang, du skal ut at køre, er du afhængig af, at batteriet er varmt, så bilen ikke skal bruge lang tid på at oplade.

Forvarm elbilen, før du kører

Et forvarmet batteri giver bedre rækkevidde. Ved at opvarme elbilen, mens den stadig er i opladeren, bruger du ikke noget af bilens energi til at opvarme bilen, så du får maksimal udnyttelse af rækkevidden, når du skal begynde at køre.

Ved at parkere din elbil indendørs eller i en opvarmet garage bliver batteriet ikke lige så koldt, som hvis bilen skulle stå udendørs, samtidig med at kabinen i bilen ikke kræver lige så meget energi for at blive opvarmet, når du skal ud at køre.

Planlæg ruten på forhånd ved længere køreture

Ved at planlægge din kørerute ved du, hvornår du kan stoppe ved de opstillede ladestationer og genoplade din bil på vejen. På chargemap.com finder du en liste over alle de tilgængelige ladestationer, der er placeret rundt omkring i hele Norden og andre steder i verden. Dette gør, at du ved, hvor langt der er til næste lademulighed, så du slipper for rækkeviddeangsten ved ikke at vide, hvor længe der er, til du får en ny opladningsmulighed.

Viking håndterer elektriske køretøjer

Vi hos Viking Assistance har god viden og erfaring med assistance til elbiler, så vi kan hjælpe dig, hvis du har problemer med elbilen. Uanset om du er løbet tør for strøm på vejen, eller om du oplever andre typer problemer, kan du tage kontakt med os på telefon 80 600 600 eller bestille vejhjælp direkte på vores hjemmeside. Vi kommer hurtigt frem til det sted, hvor du er, uanset tid på døgnet.

Opdateret 3. oktober 2023

Del din oplevelse på Trustpilot

Vi sætter stor pris på alle tilbagemeldinger