Kom sikkert hjem til jul – kør forsigtigt

 Bil, der kører gennem kraftigt snefald.

Du ønskes en rigtig glædelig jul og et godt nytår fra os alle hos Viking Assistance. Vi går op i sikkerheden på vejene og ønsker, at alle skal komme trygt hjem til jul. Derfor giver dig nogle vigtige forholdsregler, som det er både vigtigt og fornuftigt at tænke på, før du begiver dig ud på vintervejene med en bil fyldt op med familie, god julemad og gaver.

Frost og glatte veje kan skabe farlige situationer

Omkring juletid har vinteren allerede fået godt fat og lagt sig godt til rette på vores veje. Der kan derfor være vanskelige køreforhold og glatte veje, når du skal køre hjem til jul. Det kan derfor være klogt at tjekke vejrudsigten i god tid, før du rejser, og forsøge at planlægge rejsen hjem efter vejrforholdene. Hvis der er kuldegrader, kan bilen få is på ruderne. Sørg for at skrabe bilen helt fri for is, sådan at du har tilstrækkeligt udsyn til alle sider. Det kan i mange situationer være afgørende for tryg kørsel.

Vi anbefaler, at du starter på køreturen hjem i god tid. Høj fart og unødvendige overhalinger er tit det, der forårsager ulykker og at man kører i grøften i juletrafikken. Kør roligt og forsigtigt på de glatte veje, så du undgår, at bilen skrider ud eller af vejen. Sørg også for at holde god afstand til de andre biler på vejen. Hvis nogen kører bag ved dig med kort afstand mellem bilerne, så gør hellere ind til siden og lad dem køre forbi. På den måde beskytter du både dig selv og andre.

Sikre dig, at du har kontrol med bilen ved glat føre

Det er ikke altid lige let at vurdere, om vejene er glatte, når man kun baserer det på øjemål og vejrudsigter. Ofte kan der ligge et lag is under sneen langs vejene. Det kan derfor være klogt at foretage en lille test og tjekke bilens vejgreb. Prøv forsigtigt at bremse op et par gange for at se, om bilen reagerer hurtigt nok og som den skal. Du kan også teste vejene ved at dreje rattet pludseligt og fornemme, hvordan hjulene slipper grebet, hvis du har et stabiliseringssystem.

Hvis du mærker, at du mister kontrollen eller er ved at ende i en ulykke på vejen, er det vigtigt, at du træder på bremsen, så hårdt du kan. Det bevirker, at bremsemotorerne reagerer så hurtigt og effektivt som overhovedet muligt.

Stor forskel på bremselængden

Det er også vigtigt at tænke på, at bremselængden ændrer sig enormt fra et tørt sommerføre til glatte vinterveje. Ved en fart på f.eks. 70 km/t vil bremselængden på tør asfalt være ca. 23 meter. I dårligt vinterføre kan du derimod risikere en bremselængde på ca. 94 meter ved tilsvarende hastighed. Ved ekstreme vejrforhold kan du faktisk fordoble denne bremselængde med en længde på ca. 189 meter. Her spiller også dine dæk en vigtig rolle.

Bilens batteri tåler ikke kulde og kan forårsage motorstop

Ud over vanskelige køreforhold og fare for trafikulykker på vejen hjem til jul, er bilens batteri også noget, som er vigtigt at tænke på, før du starter på køreturen. Bilens batteri kan ikke lide kulden, og bliver hurtigt svækket, når bilen står meget stille ved minusgrader. Før du sætter dig ind i bilen, anbefaler vi, at du tjekker, om batteriet er i orden. Her er det klogt at tjekke spændingen på batteriet, samt batterivæske og udløbsdato. Hvis bilens batteri har en lav spænding, skal det lades op, før du starter køreturen. Ved at tjekke, at batteriet er i god stand, kan du undgå et unødvendigt motorstop på vejen.

God jul fra os alle hos Viking, og kør forsigtigt hjem

Når du tager de rigtige forholdsregler til køreturen og kører roligt i juletrafikken, kan ferien og festlighederne trygt starte allerede i bilen på vej hjem. Vi ønsker alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Hvis uheldet alligevel er ude, er vi klar til at hjælpe dig videre på vejen hjem til jul. Ring til os på telefon 80 600 600 eller bestil vejhjælp direkte på vores hjemmeside, og vi kommer hurtigt til det sted, hvor du befinder dig.

Opdateret 3. oktober 2023

Del din oplevelse på Trustpilot

Vi sætter stor pris på alle tilbagemeldinger