Derfor bør du polere bilen om efteråret
Mange bruger påsken på bilpleje, men det vigtigste er faktisk at polere bilen om efteråret.
Vask og polering af bilen er for mange et sikkert forårstegn, men eksperterne mener, at du hellere skal flytte den årlige polering til efteråret.
Det bedste er selvfølgelig at beskytte bilen både forår og efterår. Hvis du kun skal vælge en af gangene, er efteråret stadig langt det smarteste. Og grunden til at det er bedre at give bilen ekstra pleje om efteråret, er ret simpel:
Bilen udsættes for meget større belastninger i form af snavs, luftbåret støv og salt gennem vinteren end den gør om sommeren. Hvis du har en nypoleret bil med god voksbeskyttelse om efteråret, er bilen både lettere at holde ren gennem vinteren og bedre beskyttet mod rust og andre lakproblemer.
Du kan sagtens have den samme rutine om foråret og efteråret, men om foråret er det vigtigste at få vasket bilen grundigt, så du får fjernet alt det snavs, der har sat sig fast i løbet af vinteren.
Sådan gør du bilen klar til efteråret
Spray med affedtningsmiddel
Påfør skum over affedtningsmidlet
Skyl af med højt tryk
Vask med mikrofiberhandske og bilshampoo
Brug metalpartikelfjerner
Poler med maskine eller i hånden, hvis det er nødvendigt
Beskyt lakken i form af voks eller lakforsegler
Voks er vigtigere end polering
For mange er bilpleje synonymt med polering, men det er ikke poleringen, der er det vigtigste for at beskytte bilen.
Polering handler i virkeligheden om at fjerne ridser ved at slibe malingen ned. Du kan selvfølgelig gøre dette, hvis du vil, og hvis det er nødvendigt, men det er vigtigere at beskytte malingen mod skader med voks eller en anden form for beskyttelse.
Når det kommer til hvilken slags beskyttelse du skal vælge, handler det om, hvor meget arbejde du vil lægge i det, og hvor interesseret du er i bilpleje.
Det enkleste er at bruge en såkaldt alt-i-én-polering. Det giver lidt beskyttelse, lidt ekstra glans og fjerner nogle ridser. Hvis du ønsker lidt bedre beskyttelse, er en sprayvoks en god løsning for dem, der ønsker at holde det relativt simpelt. De er lige til at sprøjte på og tørre af. Du kan også arbejde mere grundigt med en mere traditionel voks.
Uanset hvad du vælger, både hvad angår pris og arbejdsindsats, er det vigtigste, at du gør noget – for uanset hvilken form for beskyttelse du lægger på lakken, er det meget bedre end ingen beskyttelse.
Vask først grundigt
Inden du begynder at polere og beskytte lakken, er det dog vigtigt, at bilen er helt ren. Denne vask er også en vigtig del af beskyttelsen af bilen, fordi den fjerner alt det snavs, der har sat sig fast på lakken.
Den første ting du skal gøre, er at bruge et ordentlig affedtningsmiddel. Dette må du dog ikke benytte på lygter, lister eller andre materialer af hård plastic. Her skal man i stedet bruge autoshampoo.
Derefter påfører du skum direkte på affedtningsmidlet, før du skyller det af.
Det næste trin handler om håndvask – og er et af de vigtigste trin i vaskeprocessen. For selvom bilen kan se relativt ren ud efter en tur med sæbe og en højtryksrenser, er det nødvendigt med en ‘berøringsvask’ for at få bilen ordentlig ren.
Brug bilshampoo og en vaskehandske i mikrofiber. På den måde kan du fjerne trafikfilmen, der sætter sig på ydersiden af lakken, og håndvask er faktisk den eneste måde at slippe af med den på.
Det er også vigtigt at arbejde grundigt med en metalpartikelfjerner, efter du har vasket. Det gør, at du kan få fjernet de metalrester, som har fæstnet sig på lakken, og som kan udvikle sig til rust over tid.
Disse kommer blandt andet fra metal fra pigdæk, hvis man har kørt i lande, som bruger disse, og de ses tydeligst på hvide biler. Selvom det ligner små rustpletter, er det ikke bilen, der er rusten, men de kan udvikle sig til rust, hvis de bliver siddende i lang tid.
Når du har gennemgået denne grundige vaskeproces, er det vigtigt, at alt arbejdet ikke har været forgæves. De stærke kemikalier fjerner meget af den beskyttelse, lakken har, så til sidst må du tilføje ny, ekstra beskyttelse.
Her kan du bruge en traditionel voks, der enten påføres manuelt eller med maskine – eller du kan bruge en moderne sprayvoks.
* Den første ting du skal gøre, er at bruge et ordentlig affedtningsmiddel. Dette må du dog ikke benytte på lygter, lister eller andre materialer af hård plastic. Her skal man i stedet bruge autoshampoo.