Har din bil start startproblemer? – Her er de mest almindelige årsager

Viking hjælper med at starte en bil.

At kunne starte en motor kræver tre hovedkomponenter. Disse er luft, brændstof og høj temperatur. Hvis en af disse komponenter mangler, vil motoren ikke starte. Der kan være flere årsager til dette. Det kan eksempelvis være systemet i bilen, der bringer de forskellige komponenter sammen, der kan have fejl i flere led. Vi forklarer dig her de mest almindelige årsager til, at din bil kan have startproblemer, og hvordan du undgår dem og håndterer dem.

To almindelige årsager til startproblemer med bilen

Du kan blive ramt af startproblemer hele året, men udfordringerne er betydeligt større om vinteren end om sommeren. Dette skyldes, at vinterhalvåret med kuldegrader påvirker bilen i højere grad og derfor er højsæson for startproblemer.

Batteri

Den mest almindelige årsag til startproblemer er, at der er noget galt med bilbatteriet (https://vikingassistance.dk/privat/bilbatteri/), der har som opgave at hjælpe startmotoren i gang. Batterier i benzin- og dieselbiler har normalt en levetid på omkring fem år, mens batterier i hybrid- og elbiler holder meget længere. Hvis du har en bil med blybatteri, som man finder i benzin- og dieselbiler, er det vigtigt at vedligeholde dette for ikke at afkorte levetiden. Hvis batteriet er mere end fem år gammelt, er der stor sandsynlighed for, at det ikke kan klare sig gennem en ny sæson. Nedenfor har vi samlet nogle vigtige vedligeholdelsestips til, hvordan du bedst muligt bevarer batteriet i din bil.

  • Undgå mange korte bilture
    Korte bilture er ikke tilstrækkeligt til, at batteriet får tid nok til at genoplade, hvilket er noget, der slider på batteriet.
  • Undgå at udsætte bilbatteriet for kuldegrader i længere tid
    Et bilbatteri trives dårligt i kuldegrader, hvor batterikapaciteten kan falde med så meget som 40 %.
  • Udfør vedligeholdelse af bilbatteriet Over tid kan der samle sig meget snavs og støv på batteriet, hvilket kan føre til krybestrøm, der forkorter levetiden. Tag derfor en tør eller fugtig klud, og tør den let hen over batteriet for at fjerne snavs og støv.
  • Vær omhyggelig med rengøring om vinteren
    På grund af saltning af veje om vinteren kan der samle sig meget snavs og salt på motoren. Salt er ledende, hvilket fører til selvafladning, hvis der samler sig tilstrækkeligt med salt på batteriet og de omgivende komponenter. Derfor skal motoren også rengøres regelmæssigt.
  • Kontrollér batteriets ladespænding
    Denne bør være minimum 14,4 volt.

Olie

For lidt olie på bilen kan også være en årsag til startproblemer eller motorstop. Motorolien har flere funktioner, hvoraf den vigtigste er at tilføre smøring for at holde friktionsfladerne i motoren adskilt. Olien medvirker også til at holde varmen væk fra bevægelige dele og afkøle motoren. Hver gang du har kørt i bilen, og kilometertallet øges, vil olien gradvist mindskes og får derfor også en svækket evne til at udføre sin opgave godt nok.

Fordi olien er central og har en så central opgave, vil et for lavt olieniveau medføre, at motoren stopper, og at du ikke kan starte bilen. Derfor er det vigtigt regelmæssigt at tjekke olien og fylde ny olie på bilen. I værste fald kan det ende med store skader på motoren og dyre reparationsregninger. Olielampen vil typisk lyse, når oliestanden er for lav. Hvis denne lampe begynder at lyse, er det vigtigt at stoppe bilen med det samme ved først givne lejlighed. Alligevel er det ikke altid, at elektronikken i bilen formår at give besked i tide, og vores råd er derfor regelmæssigt at måle olien. Gør gerne dette til en vane, når du vasker eller tanker bilen.

Dette skal du gøre, når bilen ikke vil starte

Hvis du ikke kan starte bilen, og du ved, at det skyldes bilbatteriet, er det nyttigt at have adgang til startkabler, så du kan prøve at få bilen i gang. For at få bilen i gang med startkabler skal du tilføre strøm fra en anden bil. Hvis du befinder dig i et område uden andre biler, ikke har startkabler eller ikke kan finde andre med startkabler, kan vi hos Viking assistere dig med starthjælp.

Sådan bruger du startkabler

Start med at stoppe motorerne og fjerne nøglerne fra begge biler, så du er sikker på, at strømmen er helt afbrudt. Fastgør derefter det røde pluskabel til pluspolen i bilen med det flade batteri, og fastgør derefter den anden ende af det røde kabel til pluspolen i bilen med strøm.

Fastgør derefter det sorte minuskabel til minuspolen i bilen med det strømafgivende batteri og den anden ende til massivt metal i bilen med det flade batteri så langt væk fra batteriet som muligt. Vær opmærksom på, at der kan opstå gnister, når den sidste klemme kobles til.

Når alle klemmerne er tilkoblet korrekt til begge biler, kan bilen med strøm starte. Det kan være, at der nu skal gå et stykke tid, før den anden bil vil starte. Lad derefter begge biler køre et stykke tid, så spændingen i batterierne udjævnes.

Ved frakobling af startkablerne skal du gøre dette i omvendt rækkefølge af, hvordan de blev koblet til.

Vi hjælper dig med hurtig og effektiv starthjælp

Hvis du har startproblemer med din bil, kan vi i Viking Assistance hjælpe dig. Kontakt os på telefon 80 600 600, eller bestil vejhjælp direkte på vores webside. Vi finder årsagen til startproblemerne og forsøger at løse problemet på stedet, så du hurtigt kan komme videre.

Opdateret 3. oktober 2023

Del din oplevelse på Trustpilot

Vi sætter stor pris på alle tilbagemeldinger