Dækskift – hvornår skal vinterdækkene på?

Dækskift.

Vi er langt henne på efteråret, og vinteren nærmer sig med stormskridt. Det betyder, at det snart er tid til at skifte til vinterdæk på bilen. I Danmark har vi kun få dage med snevejr, men det er alligevel en god idé at skifte til vinterdæk for at sikre et godt vejgreb, når vejene bliver glatte. Selv om det ikke er en fast dato for, hvornår det skalgøres, er der en fast periode for, hvornår man må køre med pigdæk på bilen.

Vinterdæk anbefales til at sikre godt vejgreb

Det er ikke lovpligtigt at bruge vinterdæk i Danmark, men det anbefales alligevel at have vinterdæk på bilen, når kørselsforholdene kræver det. Der er ingen faste datoer for, hvornår man skal have sat vinterdæk uden pigge på bilen, men når det gælder pigdæk, er det tilladt at køre med dem fra 1. november til 15. april.

Selv om der er en fast periode for, hvornår det er tilladt at køre med pigdæk, vejer kravet om sikkert vejgreb tungere end de fastsatte datoer, og dette skal du som en bilist selv vurdere. Hvis der er glatte veje og vinterføre før eller efter perioden, er det stadig tilladt at køre med pigdæk, så bilen er sikret et tilstrækkeligt vejgreb, der passer til føret.

Det er også vigtigt at tænke på, at selv om vinterdæk ikke er lovpligtige i Danmark, er de lovpligtige i andre lande. Hvis du skal køre over grænsen til blandt andet Sverige og Norge om vinteren, er det vigtigt at sikre, at din bil har vinterdæk.

Vejene bliver glatte også uden sne

Selvom der kun er få dage med snevejr om vinteren i Danmark, bør man ikke lade sig narre af det. Temperaturerne kryber ofte ned til frysepunktet, og med lidt rim og morgenen og fugtighed i luften kan vejene blive meget glatte selv uden sne. Det er i de situationer, at det er godt at have vinterdæk på bilen, da de reducerer bremselængden og forhindrer, at bilen skrider ud på vejen.

Kontroller de dæk, du vil skifte til, før du sætter dem på bilen

Som alle andre dæk har vinterdæk også begrænset levetid. De skal udskiftes efter et stykke tid, selvom du måske ikke har brugt dækkene i et par år. Før du sætter vinterdækkene på bilen, bør du derfor kontrollere, at de kan holde til endnu en vinter på vejene. Vinterdæk bør udskiftes ca. hvert sjette år eller før, hvis de er slidte. Når du kontrollerer for slid, skal du kontrollere dækkenes mønsterdybde. Mønsterdybden skal være mindst 1,6 mm, men da det ikke er særlig meget, anbefaler vi, at dækkene har en mønsterdybde på 3 mm.

Viking Assistance har forstand på dæk og dækskift

Hvis du ikke er sikker på, om vinterdækkene kan holde til endnu en vinter, er det en god idé at rådføre dig med fagfolk. Hos Viking kan vi hjælpe dig med at kontrollere dine dæk. Opstår der problemer med bilen til vinter, er vi klar til at hjælpe dig hos Viking Assistance. Hvis du får brug for vejhjælp, kan du kontakte os på telefon 80 600 600 eller bestille vejhjælp direkte på vores webside.

Opdateret 3. april 2023

Del din oplevelse på Trustpilot

Vi sætter stor pris på alle tilbagemeldinger